|
|
|
napjaiban az egész országra kiterjedő fagy elsősorban a kertészeti kultúrákban, különösen a gyümölcstermesztésben okozott traumát. Az első lehűlés leginkább a korai fajtákban, a kajszibarackban és őszibarackban idézett elő sérülést, a 2675 károsodott parcella mintegy fele (2300 hektár) kajszibarack ültetvény, ahol 70-100 százalékos virágkár tapasztalható.
Bár a fagykár fajon |
2020-05-13 20:03:32 |
|
|
|
|
Apáti Ferenc kiemelte, hogy az első hidegbetörés legfőképpen a kajszibarackban és őszibarackban okozott károkat, míg az április első napjaiban tapasztalt mínuszok már mindegyik gyümölcsfaj esetében jelentős virágkárokat eredményeztek. A legnagyobb mértékben a korai fajták sérültek.
A virág- és rügykárok felmérése folyamatban van. A jelenlegi helyzet azt mutatja, hogy a k |
2020-04-09 14:42:50 |
|
|
|
|
gyengülését megállíthatja, illetve lassíthatja az A vitamin, mely megtalálható a tonhal májában, a tyúktojás sárgájában, vajban, sárgarépában, hagymában, paradicsomban, narancsban és kajszibarackban.
A hajhullást az E vitamin bevitelével tudjuk megállítani. A növényi olajok (napraforgó, kukorica, stb.), csipkebogyó, tojás sárgája, bab, borsó gazdagok e vitaminban. A haj |
2015-09-30 20:16:53 |
|
|
|
|
átlag-életkoruk. Sok kutató vizsgálta már a titkukat, jómagam is olvastam néhányat. Emlékezetem szerint legtöbben azzal magyarázták a magas életkort, hogy sok kajszibarackot esznek, és a kajszibarackban olyan molekulák vannak, amelyek miatt sokáig élnek azok, akik fogyasztják. Volt egy néhai barátom, aki annyira hitt a barack csodaerejében, hogy vett néhány mázsa barackmagot, napo |
2012-12-29 17:16:44 |
|
|
|
|
bizonyos népcsoport, név szerint a hunzák, akiknél eddig semmiféle daganatos megbetegedést nem találtak. A népnek számtalan barackligete van, ezért sok tudós tartja úgy, hogy a kajszibarackban lehet a rák ellenszerének kulcsa.
A sárgabarack aszalt formában is kitűnő eledel lehet. Ugyanúgy tartalmazza a létfontosságú anyagokat, mint a friss gyümölcs, ugyanakkor telíti a |
2011-06-15 07:56:44 |
|
|
|
|
formájában: a belsőségekben (máj, vese, szív, stb.), a tej és tejtermékekben, a tengeri halakban, a tojássárgájában, narancsfélékben, provitamin formájában: a répában, parajban, kajszibarackban, kelkáposztában, sárgadinnyében, sütőtökben.
Felszívódását a kevés olaj vagy zsiradék segíti, viszont a cinkszegény étrend, a kolesztiramin tartós szedése és a savlekötők csökken |
2010-11-13 19:59:28 |
|
|
|
|
hajhullás, bőrgyulladás stb. léphet fel.
A-vitamint a máj, vese, szív, tojássárgája, tengeri halak, tej és tejtermékek tartalmaznak, A-provitaminokat: a répában, parajban, kajszibarackban, kelkáposztában, sárgadinnyében, sütőtökben, paradicsomban, pirospaprikában találunk.
Az A-vitamin (retinol formában) jellemző mennyisége 100g élelmiszerben:
|
2010-03-14 21:03:47 |
|
|
|
|
tojássárgája, a vaj, a dúsított margarinok, a tej, a különféle tejtermékek és a tengeri halak. A béta-karotin - ami az A-vitamin előanyaga - pedig a sárgarépában, a sütőtökben, a kajszibarackban és a paradicsomban található meg nagyobb mennyiségben. B6-vitamint (piridoxint) tartalmaz a máj, a hal, a sajtok és a hüvelyes növények (például borsó, bab), illetve az élesztő és kisebb m |
2008-09-20 10:25:44 |
|
|
|
|
|
Üzenetek |
Apáti Ferenc, huncut Hunza-titok, egész országra, kertészeti kultúrákban, első lehűlés, korai fajtákban, 2675 károsodott, fagykár fajon, első hidegbetörés, április első, legnagyobb mértékben, korai fajták, jelenlegi helyzet, tonhal májában, tyúktojás sárgájában, növényi olajok, magas életkort, kajszibarackban olyan, néhai barátom, barack csodaerejében, népnek számtalan, kajszibarackban lehet, sárgabarack aszalt, létfontosságú anyagokat, friss gyümölcs, tengeri halakban, |
|
|
|