|
|
|
|
.........
Baja Mihály
...........DAL A HAZAI KALÁCSRÓL.
Barnahéjú, puhabelű,
Drága kis jószágom,
Hogy jutottál hozzám ennyi
Tenger pusztaságon.
Messze földről jövögettél,
Hogy hozott a posta, |
2012-04-30 20:52:45 |
|
|
|
|
(kb. 2,5-3 dl), hogy jó gyenge tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, míg szép sima lesz és hólyagokat vet. Ekkor részletekben lassanként beleöntünk 5 dkg olvasztott, langyos vajat (ettől lesz foszlós a kalács), és újból simára dolgozzuk. Tetejét kissé meglisztezzük, és meleg helyen lassan megkelesztjük (legalább 45 perc, jól meg kell keleszteni, mert különben megreped). Belisztezett d |
2011-05-05 19:30:02 |
|
|
|
|
hozzávalók 4 főre
* 1 kg finomliszt (BL 55)
* 5 dkg élesztő
* 4 dl tej
* 1 dl olaj
* 3 ek cukor
* 1 mk só
* 1 citrom reszelt héja
* 1 cs vaníliás cukor
* 1kk szódabikarbóna
|
2011-04-11 16:26:08 |
|
|
|
|
|
1 kg finomliszt (BL 55)
5 dkg élesztő
4 dl tej
1 dl olaj
3 ek cukor
1 mk só
1 citrom reszelt héja
1 cs vaníliás cukor
1kk szódabikarbóna
1 tojás
továbbá
mazsola
szeletelt mandula
mák
kenéshez
1 tojás |
2011-04-02 16:58:51 |
|
|
|
|
Foszlós kalács-teljes kiőrlésű
hozzávalók 4 főre
* 60 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
* 4 dkg friss élesztő
* csipet só
* 5 db édeske, összetörve
* 10 dkg mazsola (elhagyható)
* 1 cs vaníliás cukor
* 6 dkg margarin
* 2 tojás
* 270 ml langyos tej
|
2010-08-18 16:03:43 |
|
|
|
|
10 dkg mazsola (elhagyható)
* 1 cs vaníliás cukor
* 6 dkg margarin
* 2 tojás
* 270 ml langyos tej
elkészítés
1. A langyos tejben felolvasztjuk a margarint.
2. A mazsolát langyos vízbe beáztatjuk, átmossuk.
3. A lisztet a s |
2010-08-18 09:06:33 |
|
|
|
|
Süssina-t használok)
* 1/2 citrom reszelt héja
* nagyobb csipet só
* kb. 2 dl tej (a liszt minőségétől függően)
elkészítés
1. A lisztet a kelt tészta gyártásra rendszeresített tálba öntjük, krátert formázunk a közepén.
2. Kis lábaskában f |
2010-08-13 08:21:34 |
|
|
|
|
|
Üzenetek |
Húsvéti Menü, Baja Mihály, HAZAI KALÁCSRÓL, HÚSVÉTI FOSZLÓS KALÁCS, hazai kalácsról, langyos tejben, mazsolát langyos, ketcicakonyhaja, szódabikarbóna, megkelesztjük, meglisztezzük, előmelegített, felolvasztjuk, részletekben, belisztezett, pihentetjük, kidolgozzuk, alufóliával, pusztaságon, hozzávalók, olvasztott, elhagyható, összetörve, vendégváró, elkészítés, keleszteni, |
|
|
|